Zonder thuisfront geen inzet

‘Maud, help! Mijn militair gaat in juli weer op uitzending, maar in het hele opwerktraject wordt er zo geen rekening gehouden met het thuisfront. We hebben letterlijk één week vakantie voordat we hem zo lang moeten gaan missen! Wat moet ik doen?’

Whuttefuh?

En in voelde me al zielig toen Daan vorige maand tot een dag voor vertrek nog naar de basis moest om de laatste dingen in te laden en op te halen. Maar ja, dat is een maand… Een uitzending is wel andere koek wat tijd betreft.

Ik realiseer me dat ik wat dat betreft nog niet zoveel te piepen heb als partner van een luchtmachter. Deze ene keer de dag voor vertrek naar het werk is eerder uitzondering dan regel. Er wordt zelfs aan mij gevraagd of het voor thuis uitkomt voordat Daan een extra oefening mee draait. En ja, als het gevraagd word ben ik sneller geneigd hierin mee te gaan. Win-win. De uitkomst is hetzelfde: Daan op oefening, maar dan met het idee dat ik hier iets over te vertellen had, in plaats van dat het als een mededeling kwam.

Helaas is dit niet de enige wanhopige mail die ik krijg van thuisfronters. Afgelopen week vond ik een verdrietige mail in mijn inbox. Over een militair die absoluut niet thuis kan blijven van een oefening, terwijl zijn vrouw thuis wacht op de uitslag van een spannend onderzoek. En ja, het verzoek om een passende oplossing is uiteraard al gedaan.

Eerst werd ik boos, inmiddels meer verdrietig. Zonder thuisfront geen inzet, uhu. En als het thuisfront eens de noodbel luidt wordt er niet naar geluisterd. Heel verdrietig! Soms grappen we wel eens naar elkaar, ‘Geen missie, geen aandacht’, en soms lijkt het pijnlijk waar.

Wat zou het mooi zijn als het belang van het thuisfront ook eens doorgetrokken wordt als die missie is afgelopen, of nog voordat hij begint. Wat zou het gaaf zijn om te merken: ja we doen er écht toe, er wordt écht naar ons geluisterd. Laten we daar alsjeblieft met zijn allen voor gaan!

military

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.