Uniform

Als ik in het weekend met onze dochters boodschappen doe bij de gele supermarkt, en ik samen met de kids de boodschappen op de band leg, zie ik de caissière mijn dochters eens goed bekijken.

Blijkbaar is ze zich er ineens van bewust dat ik het opmerk. ‘Hé,’ zegt ze, ‘zij zijn hier ook wel eens met een man?!’ ‘Eh ja, dat zou kunnen,’ zeg ik, ‘mijn man doet soms ook wel eens boodschappen met ze.’ Even lijkt ze verbaasd, maar dan kijkt ze met een grote glimlach aan en zegt: ‘doe hem maar even de groetjes van mij!’

Je begrijpt dat manlief daarna alleen nog boodschappen doet bij de blauwe supermarkt, iets met bonusaanbiedingen enzo…..

Het is natuurlijk woest aantrekkelijk, een man in uniform. Ik ontken echt niet dat ik ook wel even op kijk als er ‘zoiets’ voorbij komt. Ze zien er vaak sportief en sterk uit en zijn meestal mooi gespierd door al het sporten. Dan nog een mooie zongebruinde kop erop en het plaatje is compleet. Dat is toch een beetje waar vrouwen op vallen toch? De echte man, de man waarbij je je veilig kan voelen, die je beschermt, waarbij je je kan verstoppen in zijn armen. Dat vinden vrouwen mooi toch? De bier-vlees- en jagen man of zoiets…

Laat ik nou zo’n man hebben. Groot, gespierd en van twee zonnestralen direct een lekker tintje.

Tja, ik zie, ik zie wat jij niet ziet, gaat hier niet op helaas. Ook andere dames ontgaat dat uiteraard niet.

Als we samen op het schoolplein staan om de kinderen te halen, zie ik wel eens wat blikken afdwalen richting manlief, soms zie ik ze compleet wegdromen. Sommige kijken gewoon, maar er zitten ook dames tussen die hem bijna uitkleden met hun ogen.

Kijken mag hoor, uiteraard, maar hé daar blijft het dan echt wel bij wat mij betreft.

Zolang het maar binnen de grenzen blijft, voel ik me eigenlijk altijd wel heel erg trots met hem aan mijn zijde. Trots en veilig. Wat hebben we toch een prachtig gezin.

Ik snap best dat andere dames kijken, en dat is natuurlijk ook niet erg, dat doe ik zelf ook.

Alleen sommige dames weten niet dus echt niet waar de grens ligt.

Met name als we met de kinderen lopen vind ik dat soms echt een beetje respectloos. Maar dat zijn sommige dames ook gewoon…

Ik wil me daar niet te veel zorgen om maken, maar soms bekruipt het me toch wel.

Als moeders op het schoolplein naar hem kijken, kijken zijn vrouwelijke collega’s ook, zo simpel is het.

Aan de andere kant denk ik, na alles wat we samen hebben meegemaakt, zouden we sterker moeten zijn dan ooit.

Bovendien,  het lijkt wel prachtig natuurlijk, zo’n man in uniform aan je zijde, maar doe het maar eens. Zouden deze kwijlende dames zich er bewust van zijn hoe het leven van een vrouw van een militair eruit ziet?

Hoe ontzettend flexibel je moet zijn, hoe vaak je alleen bent, hoe vaak je in spanning zit? Hoe eenzaam en onbegrepen je je kunt voelen. Ik denk dat ze geen idee hebben hoe ons leven eruit ziet, want dat weet je pas als je er midden in zit.

Niet iedereen kan dat, niet iedereen wil dat, daar ben ik echt van overtuigd.

Zoals de vrouw van een Oranjeleeuwin onlangs zei in een interview, ‘zij moet egoïstisch zijn en ik flexibel’ en precies zo is het vaak ook voor ons.

Nu ik er zo over nadenk, ben ik ook trots op mezelf, ik stond aan zijn zijde, hoe lastig het soms ook was. In de ergste perioden van mijn leven, het heeft soms letterlijk bloed, zweet en tranen gekost. Hij heeft zijn doel kunnen bereiken, omdat thuis altijd alles liep, altijd loopt. Wie er ook ziek is, wat er ook kapot gaat, het wordt geregeld. Zo kan hij werken bij de eenheid van zijn dromen, kan hij doen wat hij altijd zo graag heeft gewild.  

Eigenlijk klopt het dus gewoon, dat achter elke succesvolle man, een sterke vrouw staat.

Dus dames, kijk maar, kwijl maar en droom maar weg. Deze prachtige man gaat toch echt met mij mee naar huis en deze vrouw laat zich echt niet zomaar van haar troon stoten!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marjolijn schreef:

    Zo herkenbaar. Bij ons ging het zelfs zo ver dat mijn man in zijn uniform door kassière met een big smile werd begroet en zij haar ogen niet van hem kon afhouden, toen ik wilde afrekenen kreeg ik de als-blikken-konden-doden-blik, niks vriendelijks meer. Toen dacht ik ook, het kadootje ziet er zo ingepakt leuk uit, maar weet je waar je aan zou beginnen? Hoe vaak je alleen bent? Hoe vaak mensen tegen je gaan zeggen: daar kies je toch voor? Of dit wist je toch van te voren? En hoe onbegrepen en verdrietig jij je daarna voelt. Wij mogen trots op elkaar zijn, dankzij ons kunnen onze mannen doen wat zij willen doen en wij zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over thuis, dat daar alles op rolletjes loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.