Kosovo met de kerstdagen?

Hallo allemaal,

Inmiddels is het alweer een tijd geleden dat mijn eerste blog is geplaatst en er is in de tussentijd veel gebeurd.

Het plan om naar Kosovo te gaan om daar de kerstdagen door te brengen, is helaas niet gelukt. We stonden netjes op Schiphol te wachten voor de vlucht naar Belgrado, Servië die om 10.00 uur zou vertrekken. Al gauw bleek dat we vertraging hadden, maar na enige tijd wachten, konden we toch boarden. Op een gegeven moment kwamen er technici rond het vliegtuig lopen en klom een daarvan op de motor en schroefde een paar kleppen open om te kijken wat er aan de hand was. In het begin wat lacherig over gedaan, maar na een tijdje begon het vliegtuigpersoneel water en zoutjes uit te delen en bleek het toch niet zo grappig meer. Dat zou dus nog wel even duren! Na 3 uur werd ons gemeld dat we voorlopig nog niet zouden vertrekken en werd ons verzocht het vliegtuig te verlaten en zouden we een budget krijgen voor een lunch. Prima, even de benen strekken is wel wat prettiger dan in een warm vliegtuig opgepropt wachten.

Tijdens de lunch kreeg ik een sms-alert en stond de vertrektijd op 16.10 uur. Blij en opgelucht alvast netjes klaar staan bij de gate, maar de tijd bleef maar verstrijken. Om 18.00 uur kregen we uiteindelijk het bericht dat het vliegtuig niet gerepareerd kon worden en zagen we de ruimbagage het vliegtuig verlaten. De volgende vlucht richting Belgrado zou pas de volgende dag om 21.00 zijn, dus dat was voor niemand echt een fijne optie.

De luchtvaartmaatschappij besloot in de tussentijd om een leeg beschikbaar vliegtuig vanuit Belgrado naar Amsterdam te sturen om iedereen op te halen. Dit hebben we uiteindelijk niet afgewacht omdat onze geplande vakantie inmiddels zo kort zou zijn, want na aankomst in Belgrado zouden we nog een overstap richting Skopje moeten en vanuit daar met de auto naar Pristina, Kosovo rijden. Dat zou zó veel tijd kosten, dat er vrij weinig van onze dagen over zouden zijn en dus besloten om er een paar leuke dagen in Nederland van te maken.
Dat betekent dus ook, dat ik Pristina nog niet heb mogen ontdekken en dat Marcel op Tweede Kerstdag alleen richting Kosovo is gevlogen. Eind april ga ik nu die kant op, ik hoop dat de vluchten dan geen vertraging hebben! ?

Nu even iets heel anders; waarom zit EULEX (missienaam) eigenlijk in Kosovo?
Na de oorlog in Joegoslavië was er behoefte om Kosovo te ondersteunen en omtoveren tot een stabiele rechtsstaat die uiteindelijk EU-lid kan worden. Kosovo had zichzelf namelijk in 2008 onafhankelijk gemaakt van Servië. EULEX is een Rule of Law missie en het uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat Kosovo op zichzelf een goed geoliede juridisch apparaat heeft en zelf alles op kan pakken. EULEX heeft langzaam maar zeker alle executieve taken overgedragen. Dat wil zeggen dat alle zaken, rechters, aanklagers en onderzoekers, van Kosovo zelf zijn. EULEX monitort nu en geeft advies. Zelf draait EULEX geen zaken meer.
Nederland en de Nederlandse politie zijn gebaat bij een rustige Balkan, zeker omdat het de achtertuin is van Europa.

Inmiddels zijn we zo’n 4 maanden onderweg en de tijd gaat sneller voorbij dan verwacht. Dat komt natuurlijk ook omdat we allebei druk zijn op werk en er in Kosovo een internetverbinding is en we dus gewoon kunnen Facetimen en bellen (Kosovo heeft een 4G netwerk, wat nog niet in gebruik is. Ze maken nu gebruik van het Sloveens netwerk, wat betekent dat in Kosovo gewoon de EU-databundel geldig is, ondanks dat Kosovo nog niet bij de EU hoort).

Tot de volgende keer!

Liefs, Eva

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.