Bij de brandweer

Op een zaterdagavond zit ik in de kroeg samen met mijn militair en een bevriend stel. Een goede vriendin van mij en de man van haar dromen. Hij is brandweerman van beroep, dus hij kletst met mijn militair honderduit over kazernes, rangen en uniformen. Tegelijkertijd klets ik met mijn vriendin over onze gezamenlijke studententijd en over wat ons zoal dagelijks bezig houdt.

Haar vriend had een aantal weken geleden een onderscheiding gekregen, omdat hij naast zijn beroepswerkzaamheden, lange tijd had ingezet bij de vrijwillige brandweer. Een hele eer natuurlijk en we feliciteren hem. Mijn vriendin vertelt dat zij ook op het podium werd geroepen tijdens de ceremonie. Zij kreeg een grote bos bloemen en werd in het zonnetje gezet omdat haar man zo vaak weg was en dat ze bij de brandweer begrepen dat het niet altijd makkelijk is. Ik vroeg aan haar hoe vaak hij dan weg was. Gedeelde smart is halve smart toch? Het antwoord: hij was zo’n één avond per twee weken weg.

Mijn militair en ik kijken elkaar aan en glimlachen. We laten maar even in het midden dat mijn militair die week te horen heeft gekregen dat hij straks in zijn eerste functie 30 weken per jaar weg is. Daar komen dan eventuele uitzendingen nog bij op. Nou wil ik niet pleiten dat het thuisfront van defensie het zwaarder of moeilijker heeft dan het thuisfront van de brandweer, zeker niet. Brandweermannen riskeren net zo goed hun leven voor dat van anderen. Maar ergens raak ik wel geïrriteerd. Ik besluit er verder niet op in te gaan en we drinken nog een paar biertjes.

Als we weer thuis zijn probeer ik te achterhalen wat me hieraan zo irriteert. Is het omdat bij de brandweer meer aandacht besteed wordt aan partners? Ben ik hier nou jaloers op? Ergens vind ik dat belachelijk van mezelf. Ik besluit mijn gevoel om te draaien. De volgende keer als mijn militair op oefening is, koop ik een grote bos bloemen voor mezelf!  

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Inge schreef:

    Lees ik het goed dat de militair 30 weken per jaar weg is standaard?

  2. Rebekka schreef:

    Ik denk niet dat ze vanwege die ene avond in de 2 weken op het podium geroepen werd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.