Op uitzending of oefening met baby thuis

Daar zit je dan. Met je baby. Alleen.

Een aantal weken of maanden geleden zijn jullie trotste ouders geworden van een schitterend kindje. Een hectische tijd voor iedereen, van samen naar een gezin, of een nieuw gezinslid erbij. Hoe dan ook is het weer zoeken naar een nieuwe balans. Als klap op de vuurpijl gaat nu ook jouw partner weer op uitzending of oefening. Hoe doe je dit? En hoe zorg je ervoor dat jullie baby toch zoveel mogelijk van papa of mama mee krijgt?

Een ding is zeker, dit wordt een heftige tijd. Niet alleen komen alle huis,- tuin,- en keukentaken voor jouw rekening, het grootbrengen van jullie kindje komt even helemaal in jouw handen. Een hele verantwoordelijkheid! Gelukkig zijn er manieren om papa of mama die weg gaat zoveel mogelijk te betrekken bij het opgroeien en opvoeden van jullie baby.

Skype, Facetime, WhatsApp

De techniek staat voor niets! Voor veel oefenings- en trainingsgebieden geldt dat de communicatie mogelijkheden prima geregeld zijn. Hoe gaaf is het dan dat je live met je partner aan de andere kant van de wereld kunt communiceren. Neem je baby lekker op schoot, want ook al kan hij of zij nog niets zeggen, ze krijgen veel mee! Baby’s zijn gek op stemmen, zeker die van papa en mama. Het gaat natuurlijk niet om de inhoud, maar om de intonatie. In de thuissituatie zouden jullie ook samen praten, nu is het alleen via een ander medium.

Je kunt natuurlijk ook een foto uitprinten en lamineren. Als jullie baby de grijp- en kwijlleeftijd heeft is plastic wel zo handig. Elke keer als de foto gepakt wordt even benoemen dat dat papa is. Een beetje afhankelijk van de leeftijd van jullie kindje kun je natuurlijk aanvullend vertellen dat papa aan het werk is en een andere keer weer terug komt. Met zo’n kiss-proof foto kunnen jullie lekker elke dag kusjes geven aan papa of mama!

Voor de iets oudere kinderen: 7 tips om aftellen leuk te maken vind je hier!

Knuffel met de geur van papa of mama

Voor baby’s van essentieel belang, geuren! Zeker als we het hebben over de ‘echte’ kleintjes, maar dit geldt ook voor de oudere baby’s. Zo’n mini snapt in het begin helemaal niets van de wereld, het enige vertrouwde zijn jouw stem en geur. Niet voor niets dat baby’s direct na de geboorte bij je worden gelegd, of kraamverzorgenden adviseren een doekje of knuffel met jouw geur (die je een nacht bij je hebt gedragen) in de wieg te leggen. Van herkenbare geuren en geluiden worden kleintjes rustiger. (Een beetje hersen-technische praat: het emotionele geheugen en het geurcentrum zijn in de hersenen gekoppeld. Voorbeeld: als ik dit ruik denk ik altijd aan die vakantie in… dat was toch zo fijn… En dan krijg je weer een beetje dat blije gevoel van toen.)
Het kan dus voor jouw kindje fijn zijn om de geur van papa (of mama als zij weg is) te ruiken. Leg een doekje of knuffel met zijn of haar geur in de wieg of box, geur blijft best wel een tijdje.

Voorlezen

Zet de Ipad camera aan en ga voorlezen papa! Neem bijvoorbeeld kleine verhaaltjes uit Dikkie Dik of een ander kinderboekje. Natuurlijk snapt jouw baby niks van Dikkie Dik zelf, maar hij of zij kan wel de stem van haar vader horen en hem zelfs zien! Bijna elke dag ging de Ipad even naast Eef in de box en las papa een verhaaltje voor. Op deze manier bleef zij gewend aan zijn stem en reageerde ze ook direct toen hij weer thuiskwam. Onderstaande foto is persoonlijk. Ik wil deze graag met jullie delen, want ondanks dat een uitzending voor alle partijen keihard werken is, heb ik hier een mooi gevoel aan over gehouden. Ik denk echt dat Eef op deze manier haar vaders nabijheid echt heeft gevoeld.

baby uitzending

Knuffel met stemopname

Naar dit product ben ik echt een tijdje op zoek geweest. Helaas wist ik hier nog niet vanaf toen Daan op uitzending ging en ik met Eef, toen 10 weken oud, thuis achterbleef.
Met deze super leuke knuffels kan je een stem opnemen en deze later weer afspelen. Op deze manier komt papa wel erg dichtbij en kan je hem zelfs even knuffelen. Hieronder heb ik drie schitterende exemplaren voor je geselecteerd.
Junior Knows heeft voor zowel jongens als meiden iets heel moois. Voor stoere jongens is er een Dino, voor de meiden een te schattige eenhoorn. Als jullie helemaal fan zijn van Bumba is dit ook een aanrader!

Last but not least: zorg voor jezelf!

Dit klinkt als een enorme inkopper en dat is het ook. Helaas weten wij dit vaak allemaal, maar vinden we het moeilijk dit ook toe te passen. Maar echt waar: als je niet goed voor jezelf zorgt kan je minder goed voor jullie kindje zorgen. Als je alle nachtvoedingen, huiluren, reflux, spuitluiers en evt. broertjes en zusjes alleen moet verzorgen is het heel menselijk dat dit soms opbreekt. Dat je soms even niet meer kan, dat je soms even moet slapen, huilen of praten. En alsjeblieft lieve mama of papa, laat dit aan iemand weten! Vraag of een opa, oma of een vriendin even op wil passen, als is het maar om een middagje bij te slapen of naar de kapper te gaan. Het is zo belangrijk dat jij je goed blijft voelen, dit breng je ook direct over naar jouw kind(eren). Hulp vragen is een kwaliteit, geen zwakte!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 13 juli 2018

    […] Op uitzending of oefening met baby thuis […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.