Aftellen tot papa weer thuis komt

Aftellen

Wanneer komt papa thuis? Dit is een veelgehoorde vraag als jij als thuisfront kinderen hebt. Maar hoe ga je dit uitleggen aan de kids? Veel kinderen hebben, zeker als ze jong zijn, weinig tot geen begrip van tijd. Het zegt ze dus weinig als je het hebt over een week, een maand of zelfs langer. Hier vindt je verschillende methoden om het aftellen voor jouw en je kind leuk en inzichtelijk te maken.

Aftelkalender
In vele soorten en maten wordt deze kalender toegepast. Er zijn er veel free printables op internet te vinden, maar je kunt er natuurlijk ook makkelijk 1 zelf maken. De aftelkalender die ik voorbij heb zien komen variëren van 7 dagen tot een maand. Op deze manier ziet je kind dat elke dag die volgetekend of afgekruist wordt een dag dichterbij het thuiskomen van papa is.

Thuisfronttips #2

Bekijk nu onze tweede aflevering van 'thuisfronttips'!

Geplaatst door Veteraneninstituut op Zaterdag 19 mei 2018

Aftelslinger
Om van aftellen echt een feestje te maken is de aftelslinger, of eigenlijk een optelslinger, bedacht. Elke dag versier je een vlag en als de vlag vol is komt papa thuis. Dit kan met tekeningen, maar natuurlijk ook met foto’s, briefjes of toegangskaarten van dat leuke uitstapje. Het huis hangt vol met een schitterende slinger en het is gelijk feest! Ook heb je direct al je herinneringen van deze oefening bij elkaar, leuk voor later!

Het aantal dagen staat op slinger en omdat we met defensie te maken hebben zitten er zelfs een paar extra blanco vlaggen bij, you never know 😉 Lees hier hoe deze slinger ontstond.

 

 

 

SmoeltjesSchrift voor het thuisfront
In samenwerking met de vereniging Thuisfrontsupport ontwikkelde Scrivo Media een SmoeltjesSchrift, speciaal voor kinderen van militairen die langere tijd van huis zijn. In dit invuldagboek kunnen zij dagelijks hun gevoelens ‘van zich afschrijven’ en een plekje geven.

Omdat gekozen is voor een ringband-uitvoering, kunnen de kinderen de bladzijden na het invullen  uitnemen en naar het uitgezonden familielid sturen. Die krijgt dan ook een indruk van hoe het dagelijks leven door het kind wordt beleefd. Geschikt voor kinderen vanaf 7/8 jaar, of al eerder wanneer het met hulp van een ouder wordt ingevuld.

 

Voor de DIY-ers

Snoeppot
Deze lekkere vorm van aftellen hoor je regelmatig voorbij komen. Men neme een pot (goed afsluitbaar is aan te raden) en deze vul je met snoepjes. Elke dag mag je kind een snoepje uit de pot en als de pot leeg is komt papa thuis! Nog een slimme tip van een ervaren thuisfront moeder: vul de pot met multivitaminen snoepjes, dan blijft het nog enigszins gezond.

Stickers plakken
Vergelijk deze een beetje met de aftelkalender. In plaats van elke dag een kruisje of een plaatje inkleuren, kies je er nu voor in hetzelfde format elke dag een sticker te plakken. Het voordeel is dat je lekker snel klaar bent. Ook heb ik nog zelden kinderen meegemaakt die niet gek zijn op stickers 😉

Wolkjes kleuren
Deze crea aftelmogelijkheid had ik zelf niet bedacht, maar zo fijn dat er meer mensen in dezelfde situatie zitten. Pak een heel groot vel papier (echt heeeeel groot, of enkele aan elkaar) van een leuke kleur. Maak hierop het aantal dagen dat de oefening of uitzending duurt blanco wolkjes. Als je minder van wolkjes houdt, maar meer van bloemen, sterren of andere dingen, be my guest. Elke dag kleurt je kind een wolkje in. Zo ontstaat er langzaam maar zeker een prachtig schilderij aan jouw muur.

Photowall
Met zo’n photowall kan je helemaal los, laat je creativiteit de vrije loop en er ontstaat een heus kunstwerk aan jouw muur. Combineer sommige van bovenstaande (bijvoorbeeld de aftelkalender) en voeg hier aan toe: 2 klokken (één met de thuistijd, één met de papa-tijd), foto’s, briefjes, kaarten, wereldkaart etc. Je kan het zo gek niet bedenken, want alles is goed. In Nederland zijn we hier niet zo bekend mee, maar als je ‘Deployment’ op Pinterest intypt, komen er veel voorbeelden tevoorschijn.

Heb jij nog meer ideeën hoe we het aftellen voor onze kinderen zo leuk mogelijk kunnen maken? Laat het weten!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. 22 juni 2018

  […] Aftellen tot papa weer thuis komt […]

 2. 13 juli 2018

  […] Aftellen tot papa weer thuis komt […]

 3. 24 juli 2018

  […] Aftellen tot papa weer thuis komt […]

 4. 28 oktober 2018

  […] op uitzending is. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze het gaan beseffen is ook zeker waar. Voor leuke aftel tips & trics met kinderen lees ook dit artikel. En of wij wel of niet hopen dat onze kinderen in zijn voetsporen treden? Is dit aan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.