15 kinderboeken voor tijdens en na de uitzending

Vind jij het ook zo lastig om aan jouw kinderen uit te leggen wat papa of mama doet? Waarom jullie zo lang thuis zijn zonder elkaar? Of waarom het anders is nu papa of mama weer thuis is uit het verre land…  We zochten de boeken voor kinderen van militaire ouders. Zowel te lezen tijdens, maar soms ook na de uitzending. 

Opvallend tijdens onze zoektocht is de slechte vindbaarheid van veel boeken. Zodra je ze wel gevonden hebt, is het soms niet duidelijk waar je het boek kunt aanschaffen. Raar toch eigenlijk? Als iedereen weet dat lezen belangrijk is + het gaat over een enorm ingrijpende gebeurtenis in iemands leven (zeker dat van een kind!)? Waarom kunnen we deze boeken dan zo moeilijk vinden? Deze kinderboeken moeten overzichtelijk en toegankelijk worden voor iedereen! Een goede start met het overzicht hieronder.

1. Bo gaat op uitzending

Voor Wie?      Kinderen van 2-8 jaar, voor en tijdens de uitzending.
Door Wie?      Thera Viskil-Van Valderen

Waar gaat het over?
Het boekje ‘Bo gaat op uitzending’ is bedoeld om kinderen tussen de 2 en 8 jaar voor te bereiden op de uitzending van een ouder. Ze lezen wat ze te wachten staat en ze krijgen tips om het wachten makkelijker te maken. Ze kunnen het ook gebruiken als kleurboekje en er staan knutselideeën en stickers in. Ook leuk om te weten: ieder kind krijgt zijn eigen boekje! Zo kreeg ik (binnen 1 dag) 2 exemplaren opgestuurd.

In ‘Bo gaat op uitzending’ maken de lezers kennis met hun lotgenoten Guusje van 7 en Mick van 5. Hun moeder Bo is militair en vertelt broer en zus op een dag dat ze wordt uitgezonden om de wereld veiliger te maken.

Waar vind ik het? Hier vraag je een gratis exemplaar aan.  https://www.defensie.nl/onderwerpen/thuisfront/voorbereiding-en-vertrek/aanvraagformulier-bo-gaat-op-uitzending.

2. Mama is soldaat

Voor Wie?      Kinderen van 3-6 jaar, voor en tijdens de uitzending.
Door Wie?      Anke Dorpmanns

Waar gaat het over?
Dit boekje is geschreven vanuit het perspectief van een kind en voornamelijk geschikt voor jonge kinderen. Je leest vragen terug als: Hoe is het als één van je ouders soldaat is? Wat mis je het meest als je moeder andere mensen aan het helpen is?

Waar koop ik het?
https://www.bol.com/nl/p/mama-is-soldaat/9200000007376878/
https://www.bruna.nl/boeken/mama-is-soldaat-9789051162868
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.344494470.html/mama-is-soldaat/

 

4. Majoor Rosalie

Voor Wie?      Kinderen van 6 tot 9 jaar.
Door Wie?      Timothée De Fombelle

Waar gaat het over?
Rosalie is vijf jaar. Ze mag achteraan in de klas tekenen, terwijl de oudere kinderen leren lezen. Hoewel het front ver weg is, wordt haar wereldje door oorlog bepaald. De meester leest de heroïsch klinkende krantenkoppen voor, en moeder de hoopgevende brieven van vader, die soldaat is. De waarheid wordt aan een klein meisje niet verteld. Daarom leert Rosalie stiekem lezen. Want ze wil weten wat er echt in de brieven staat, over de verschrikkelijke oorlog en over haar vader.

Waar koop ik het?
https://www.bol.com/nl/p/majoor-rosalie/9200000095628529/?suggestionType=browse&bltgh=uFex-ENgT57qa-zVqNJPHA.1.5.ProductTitle
https://www.bookspot.nl/boeken/majoor-rosalie-timothee-de-fombelle-9789021414881
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.418840660.html/majoor-rosalie/

5. Tims papa is soldaat

Voor Wie?      Kinderen van 7 t/m 9 jaar.
Door Wie?      Petra Messelink

Waar gaat het over?           
Tim zit in groep vier en hij is heel stoer. Tim is heel trots op zijn papa. Want … Tims papa is soldaat!
Op een dag komt er een brief. Tims papa gaat met het leger naar een ver land. Tim is verdrietig, want hij mist zijn papa. Als hij gaat voetballen, is papa er niet. Als hij naar het ziekenhuis moet, is papa er niet. En Tim is bang: wat als er een bom ontploft? Gelukkig kan Tim papa een brief schrijven. En papa stuurt een foto. Papa komt weer veilig thuis. En dan … is het feest!

Waar koop ik het?
Dit boek is niet meer te koop. Helaas bleek bij navraag bij de uitgever dit boek ook niet meer in herdruk te komen. Je kunt hem nog wel lezen –>
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.322865689.html/tims-papa-is-soldaat/

6. De kleine soldaat

Voor Wie?      Kinderen vanaf 4 jaar.
Door Wie?      Paul Verrept

Waar gaat het over?
Een jonge soldaat moet naar het front, waar hij de verschrikkingen van de oorlog ervaart; ook na de oorlog is deze voor hem nog lang niet afgelopen. Prentenboek met eenvoudige schilderingen in betekenisvolle kleuren.

Waar koop ik het?
https://www.bol.com/nl/p/de-kleine-soldaat/1001004009830530/
Alleen lezen?https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.241774322.html/de-kleine-soldaat/

7. Soldaat Joep

Voor Wie?      Voorleesboek voor kleuters.
Door Wie?     
Ada Schouten – Verrips

Waar gaat het over?
Daar loopt Joep. Met zijn geweer dat hij samen met opa gemaakt heeft. Hij is een echte soldaat! Dan opeens is Myrthe er. Ze woont in een huis met een kamertje ernaast. En ze heeft een grote broer die ook soldaat was. Myrthe moppert op Joeps geweer. En ze wil ook niet over piraten praten. Joep snapt er niets van.
Ontdek Myrthes geheim en… ga mee als ze ’s avonds in het donker op pad gaan…!

Waar koop ik het?
https://www.gebrkoster.nl/soldaat-joep
https://www.deboekenkamer.nl/nieuwe-boeken/kinderboeken/soldaat-joep_39895/
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.411241516.html/soldaat-joep/

8. Een jaar zonder papa

Voor wie?      Kinderen vanaf 6 jaar.
Door wie?      Suzanne Collins

Waar gaat het over?
De vader van de jonge Suzy wordt naar Vietnam uitgezonden. Hoe veilig is haar vader daar? En wanneer komt hij terug?

De maanden gaan voorbij. Met elke ansichtkaart van haar vader wordt Suzy banger dat ze hem niet meer zal herkennen. Wanneer hij terugkeert, ontdekt Suzy dat de oorlog hem wel heeft veranderd, maar dat hij heel veel van haar houdt.

Waar koop ik het?
https://www.bol.com/nl/p/een-jaar-zonder-papa/9200000022091897/
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.369872908.html/een-jaar-zonder-papa/

Geen leesboek maar zeker het noemen waard!

9. XX-JE Mijn maatje op uitzending en ik

Voor wie?      Kinderen vanaf 7 jaar, of eerder als het met hulp van een ouder wordt ingevuld. Tijdens een missie of oefening.
Door wie?      Marleen Rysavy

Waar gaat het over?
Als er een gezinslid op uitzending gaat, is dit vaak ook voor de kinderen een bijzondere periode. Het is best spannend om iemand lang te moeten missen. Het (invul)boekje staat vol met grappige, leuke, lieve en belangrijke vragen voor kinderen waarvan hun maatje op uitzending is. Het boekje is waardevol om te bewaren en het invullen ervan zorgt ervoor dat het makkelijker is om over deze periode te praten. Het boekje is van extra stevig materiaal, zodat het boekje altijd mooi blijft. Een echt “weet je nog” boekje!

Waar koop ik het?
https://www.xxje-boekjes.nl/shop/

10. SmoeltjesSchrift voor het thuisfront

Voor Wie?      Kinderen vanaf 7 jaar, of eerder als het met hulp van een ouder wordt ingevuld. Tijdens  een missie of oefening.
Door Wie?      Josina Intrabartolo

Waar gaat het over?
In samenwerking met de vereniging Thuisfrontsupport ontwikkelde Scrivo Media een SmoeltjesSchrift, speciaal voor kinderen van militairen die langere tijd van huis zijn. In dit invuldagboek kunnen zij dagelijks hun gevoelens ‘van zich afschrijven’ en een plekje geven.
Omdat gekozen is voor een ringband-uitvoering, kunnen de kinderen de bladzijden na het invullen  uitnemen en naar het uitgezonden familielid sturen. Die krijgt dan ook een indruk van hoe het dagelijks leven door het kind wordt beleefd.

Lees ook onze ervaringen in deze review over het SmoeltjesSchrift voor het Thuisfront.

Waar koop ik het?
https://www.scrivomedia.nl/SmoeltjesSchrift-voor-het-thuisfront

Onderstaande boeken zijn geselecteerd voor kinderen waarvan de militaire ouder PTSS heeft. Wij vinden het belangrijk ook hier aandacht aan te besteden. Wij zijn geen specialist, maar kunnen dit onderwerp ook niet onbenoemd laten.

11. Papa’s Paraplu

Voor wie?      Kinderen, waarvan de militaire ouder PTSS heeft.
Door wie?      Melissa Poulina-Jongedijk

Waar gaat het over?
De vierjarige Lisa neemt je mee in een dag uit haar leven. Zij maakt deel uit van een gezin, belast met PTSS. Haar papa hield onzichtbare verwondingen over aan de oorlog. Lisa begrijpt niet waarom papa soms ineens wegloopt. Is hij boos op haar? Mama vertelt over papa’s boze en bange dromen en over de storm in zijn hoofd. Dat brengt Lisa op een idee…

Hoe ga je met zo’n gezinsuitdaging om? Dit interactieve boek ondersteunt je als ouder bij het bespreekbaar maken van de invloed van PTSS binnen het gezin. In eenvoudige kindertaal en alledaagse voorbeelden.

Waar koop ik het?
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=9036

12. Mijn papa was soldaat in een ver land

Voor Wie?      Kinderen van 5 t/m 9 jaar, waarvan de militaire ouder PTSS heeft.
Door Wie?      Ron de Vos

Waar gaat het over?
Jordi’s papa valt veel op de grond. Als hij een harde knal hoort, bijvoorbeeld. Andere papa’s doen dat niet. ‘ Die kijken gewoon naar de tv als er een vechtpartij op is met schieten en soldaten.’ Leerzaam voorlees- en kijkboek over omgaan met een soldatenvader (of -moeder), vooral als die nogal ànders terugkomt van een vredesmissie.

Waar koop ik het?
Helaas niet te vinden…
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.327192828.html/mijn-papa-was-soldaat-in-een-ver-land–het-verhaal-van-een-moeilijke/

13. Het sprookje van de dappere ridder

Voor Wie?      Kinderen van 5 t/m 10 jaar, waarvan de militaire ouder PTSS heeft.
Door Wie?      Boris Djurovic

Waar gaat het over?
Het sprookje vertelt het verhaal van een ridder die door zijn koning wordt ingezet in een oorlog, maar als hij terugkeert naar zijn gezin krijgt hij zijn harnas niet meer uit. Het sprookje is geschreven door Boris Djurovic en vanuit het Servisch- Kroatisch vertaald. Djurovic is psycholoog en werkte vier jaar lang in het Traumacentrum van het Servische Novi Sad. Daar behandelde hij oorlogsveteranen en hun gezinsleden. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige tekeningen van Milan Čolovič.

Waar koop ik het?
https://www.uitgeverijqv.nl/product/sprookje-dappere-ridder/
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.328769088.html/het-sprookje-van-de-dappere-ridder–over-een-oorlog-die-nog-jarenlang/

14. Korte lontjes

Voor Wie?      Kinderen van 14 t/m 17 jaar, waarvan de militaire ouder PTSS heeft.
Door Wie?      Chris Bos & Nicole Jongman

Waar gaat het over?
Sabine heeft ADHD. Ze zoekt steeds nieuwe uitdagingen en komt vaak in lastige situaties terecht. Ze wisselt bijna net zo vaak van opleiding als van vriendje. Ondertussen sport ze op topniveau en traint ze twintig uur in de week.

Extra complicatie: haar vader. Hij is als militair uitgezonden geweest naar Bosnië. Wat hij daar allemaal heeft meegemaakt, weet Sabine niet precies. Hij praat er nooit over, maar ontploft wel om het minste of geringste. Die constante dreiging maakt het voor Sabine nog moeilijker om haar leven op orde te houden.

Dan komt ze in contact met de Anjerkinderen. Ook zij hebben allemaal een ouder die flink beschadigd is geraakt bij een vredesmissie. Eindelijk vindt Sabine lotgenoten die begrijpen wat ze dagelijks doormaakt.

Waar koop ik het?
https://www.bol.com/nl/p/slash-9-korte-lontjes/1001004010965980/
Alleen lezen?
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.37679920X.html/korte-lontjes/

15. Getekend

Voor Wie?      Kinderen waarvan de militaire ouder PTSS heeft.
Door Wie?      Nicole van Dijl

Waar gaat het over?
Getekend. Zo onschuldig als de tekeningen ogen, zo indringend is het verhaal.
Op een prachtige wijze beschrijft Nicole van Dijl wat een gezin meemaakt als het wordt geconfronteerd met een vader, die veteraan is en worstelt met de herinneringen aan de tijd waarin hij als militair was uitgezonden.
De onmacht die de vader voelde, terwijl hij juist alleen maar wilde helpen, is de onmacht van vele veteranen van verschillende missies.

Waar vind ik het?
Op de site van stichting me for you vind je een gratis download!
http://www.stichtingmeforyou.nl/boeken

Zoals jullie zien hebben wij al een flinke lijst kunnen samenstellen. Zijn wij er één vergeten? Laat het ons zeker even weten!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Marlies schreef:

  In dit rijtje hoort ook zeker het boek ‘120 kusjes’ van Abigail Bates thuis! Zie hiervoor de website http://www.liefsvanabigail.nl

  • mamametmissie schreef:

   Ha Marlies! Zeker! Ik heb me helemaal suf gezocht naar een link of inhoud o.i.d… thx voor de tip, deze ga ik zeker toevoegen! Groetjes Maud

 2. Nicole van Dijl schreef:

  Hallo,

  Wat leuk om te zien dat mijn boekje ook in de lijst genoemd wordt! Helaas is het niet meer te downloaden via de opgegeven link maar wel via https://www.veteraneninstituut.nl/wp-content/uploads/2014/11/Getekend_web.pdf
  Jullie mogen wat mij betreft ook de betreffende pdf plaatsen i.p.v. een link.

  Hartelijke groet,
  Nicole van Dijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.